Καρδιοχειρουργικές Επεμβάσεις
Δείτε παρακάτω τους τομείς στους οποίους εξιδεικευόμαστε σχετικά με τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και μάθετε περισσότερα για την κάθε περίπτωση.
Οι ενήλικες με ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας πρέπει να παρακολουθούνται από χειρουργική και παιδοκαρδιολογική ομάδα εξειδικευμένη στα παιδοκαρδιοχειρουργικά προβλήματα. Κάποιοι ενήλικες, που έχουν γνωστή από ετών συγγενή καρδιοπάθεια και ίσως έχουν υποβληθεί για την αντιμετώπισή της σε κάποια χειρουργική επέμβαση, ενδέχεται να χρειαστούν κάποια νέα χειρουργική επέμβαση.
Σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις, στα πλαίσια σοβαρών καρδιακών παθήσεων καμιά φορά προεγχειρητικά αλλά συνηθέστερα μετεγχειρητικά, μπορεί η απορρύθμιση της κυκλοφορίας και της εύθραυστης παθοφυσιολογίας του μικρού ασθενούς να οδηγήσει σε βαριάς μορφής καρδιακή ή πνευμονολογική δυσλειτουργία.
Επίκτητες καρδιακές παθήσεις (σε αντιδιαστολή με τις συγγενείς) είναι αυτές που παρουσιάζονται μετά την γέννηση σε μία κατά τα άλλα φυσιολογική καρδιά.
Σε περιπτώσεις που η καρδιά του παιδιού δεν έχει φυσική σύνδεση με τους πνεύμονες, δηλαδή όταν πρακτικά λείπει η κύρια πνευμονική αρτηρία και η πνευμονική βαλβίδα, είναι απαραίτητη στα πλαίσια της διορθωτικής καρδιοχειρουργικής επέμβασης η χρήση κάποιου βαλβιδοφόρου μοσχεύματος.
Η χειρουργική μας φιλοσοφία είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια πλαστικής αποκατάστασης και όχι αντικατάσταση των καρδιακών βαλβίδων, ιδιαίτερα σε νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία ενδεχόμενη αντικατάσταση της βαλβίδας θα οδηγούσε, λόγω της μελλοντικής σωματικής ανάπτυξης του παιδιού, σε επανεγχείρηση για εκ νέου αντικατάσταση.
Μερικές φορές η συγγενής καρδιοπάθεια μπορεί να είναι εξαιρετικά σύμπλοκη και τα ανατομικά προβλήματα τόσο μεγάλα που δεν επιδέχονται διόρθωση, δηλαδή δεν μπορεί να αποκατασταθεί φυσιολογική ανατομία και κυκλοφορία. Σ’ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται με τον γενικό όρο «μονήρης κοιλία».
Η Τετραλογία Fallot είναι σχετικά συχνή κυανωτική καρδιοπάθεια η οποία, αν και αρχικά δεν χαρακτηρίζεται από έντονη κυάνωση, αυτή πάντοτε επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και απαιτεί χειρουργική διόρθωση. Στην πάθηση αυτή υπάρχει συνδυασμός: μεγάλης μεσοκοιλιακής επικοινωνίας στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας, […]
Η μεσοκολπική επικοινωνία είναι μια τρύπα στο μεσοκολπικό διάφραφμα, δηλαδή στο τοίχωμα που διαχωρίζει τον δεξιό από τον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Η μεσοκοιλιακή επικοινωνία, η πιο συχνή συγγενής καρδιοπάθεια, είναι συνήθως μια τρύπα ανάμεσα στην δεξιά και στην αριστερά κοιλία.
Ενώ φυσιολογικά η πνευμονική αρτηρία εκφύεται από την δεξιά κοιλία και η αορτή από την αριστερή κοιλία, στη μετάθεση των μεγάλων αγγείων, οι αρτηρίες αυτές εκφύονται αντίθετα, δηλαδή η αορτή από τη δεξιά κοιλία και η πνευμονική από την αριστερή.
Η εξωσωματική κυκλοφορία, που είναι απαραίτητη τεχνική για την πραγματοποίηση διορθωτικών επεμβάσεων ανοιχτής καρδιάς.