Επιτυχής επέμβαση σε βρέφος με μετάθεση των μεγάλων αγγείων και σοβαρή πνευμονική υπέρταση
Χειρουργήθηκε με επιτυχία, στις 11 Φεβρουαρίου του 2009, από τον καρδιοχειρουργό κ. Γ. Σαρρή και την ομάδα του στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του «ΜΗΤΕΡΑ» βρέφος ηλικίας ενός έτους με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια, που είχε κριθεί ανεγχείρητο από μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού.
Ο μικρός ασθενής γεννήθηκε με σοβαρή καρδιακή ανωμαλία ( μετάθεση των μεγάλων αγγείων και μεσοκοιλιακές επικοινωνίες ), η οποία πρέπει να χειρουργείται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Διαφορετικά, η βλάβη προχωρά και εγκαθίσταται μη αναστρέψιμη πνευμονική υπέρταση. Στην περίπτωση του μικρού ασθενούς, ενώ η πάθηση αυτή συνήθως εκδηλώνεται νωρίς με σοβαρά συμπτώματα, είχε παρουσιαστεί μόνο ένα φαινομενικά «αθώο φύσημα». Πρόσφατα όμως, με αφορμή μια αναπνευστική λοίμωξη, ζητήθηκε η γνώμη του ειδικού παιδοκαρδιολόγου κ. Ι. Παπαγιάννη, Διευθυντή της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και της ομάδας του, οι οποίοι διέγνωσαν το πραγματικό πρόβλημα.. Μάλιστα, οι ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Παπαγιάννη και του συνεργάτες του έδειξαν υψηλά επίπεδα πνευμονικής πίεσης, που ήταν αποτρεπτική για την επίτευξη χειρουργικής διόρθωσης. Πολλά καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού, η γνώμη των οποίων ζητήθηκε για τη σπάνια αυτή περίπτωση, ήταν αρνητικά για τη διενέργεια καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Οι γιατροί της Καρδιοχειρουργικής – Καρδιολογικής κλινικής του «MHTEΡA», μετά από προσεκτική εκτίμηση των στοιχείων του καρδιακού καθετηριασμού και αποφασισμένοι να δώσουν στο παιδί, έστω και την ελάχιστη ελπίδα ίασης, παρά τον υψηλότατο κίνδυνο, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ολική διορθωτική επέμβαση.
Η πολύωρη εγχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την 11/02/2009. Εξίσου σημαντική ήταν η μετεγχειρητική αγωγή του μικρού ασθενούς, που ολοκληρώθηκε στην υπερσύγχρονη Παιδοκαρδιοχειρουργική Μ.Ε.Θ του «ΜΗΤΕΡΑ» με Διευθυντή τον Παιδοκαρδιοαναισθησιολόγο κ. Γ. Κυρβασίλη. Με τους συνεργάτες του εξειδικευμένους παιδοεντατικολόγους και τη συνεργασία της παιδοκαρδιολογικής και παιδοκαρδιοχειρουργικής ομάδας, χρησιμοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο διατίθεται από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού και φαρμακολογικής υποστήριξης, τα άμεσα μετεγχειρητικά προβλήματα και κυρίως αυτό της πνευμονικής υπέρτασης ξεπεράστηκαν.
Το βρέφος έχοντας ολοκληρώσει την ανάρρωσή του ευρίσκεται ξανά στο σπίτι του σε άριστη κατάσταση. Ο Διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ» κ. Γ. Σαρρής, που από ετών έχει καθιερώσει στην Ελλάδα την ανατομική διόρθωση της μετάθεσης των μεγάλων αγγείων, επεσήμανε ότι η περίπτωση του μικρού ασθενούς δίνει ένα «μάθημα» και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Όταν τίθεται θέμα κάποιου καρδιακού προβλήματος σε παιδί, έστω και αν πρόκειται για ένα «απλό φύσημα», καλό είναι να γίνεται έλεγχος από ειδικό παιδοκαρδιολόγο, αφού μερικά φαινομενικά αθώα φυσήματα υποκρύπτουν κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και σοβαρότατες καρδιακές παθήσεις σε παιδιά, που ενδεχομένως να θεωρούνται ανεγχείρητες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία στη χώρα μας. Έτσι, ακόμα και όταν ένα καρδιακό πρόβλημα αποκαλύπτεται σε προγεννητικό έλεγχο, οι γονείς ας μην απελπίζονται και ας μην παίρνουν βεβιασμένες αποφάσεις, δεδομένου ότι η επιστήμη σήμερα και στην Ελλάδα μπορεί να δώσει λύσεις και σε εκ πρώτης όψεως αξεπέραστα προβλήματα.