Ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος
Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος (ΗΦΕ) αποτελεί μια μορφή καρδιακού καθετηριασμού που χρησιμοποιεί αντί για καθετήρες με αυλό ηλεκτρόδια τα οποία εισάγονται από μια ή περισσότερες φλέβες και τοποθετούνται στο εσωτερικό της καρδιάς, σε κομβικά σημεία από τα οποία μπορεί να ελεγχθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.
Με τα ηλεκτρόδια αυτά αφ’ ενός καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται από την καρδιά, αφ’ ετέρου μπορεί να γίνει βηματοδότηση, δηλαδή διέγερση της καρδιάς με ηλεκτρικά κύματα τα οποία διοχετεύονται με προγραμματισμένο τρόπο στον καρδιακό μύ και να μελετηθεί η αναταπόκριση της στα ερεθίσματα αυτά. Σε ασθενείς που πάσχουν από ταχυκαρδίες, αυτές μπορούν να προκληθούν με τον ΗΦΕ και να μελετηθούν, ώστε να αποθασισθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αυτή συνήθως είναι η κατάλυση (“ablation”) με ειδικό καθετήρα, η οποία γίνεται συνήθως στην ίδια επέμβαση αμέσως μετά τον ΗΦΕ. Μπορεί όμως η θεραπεία να συνίσταται στην τοποθέτηση μιας αντιαρρυθμικής συσκευής (βηματοδότη ή απινιδωτή) που συνήθως γίνεται σε ξεχωριστή επέμβαση.
Ο ΗΦΕ αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη εξέταση που διενεργείται όπως και οι άλλες επεμβαστικές πράξεις μόνο από γιατρούς με ειδική εκπαίδευση στην ηλεκτροφυσιολογία. Αν και οι περισσότεροι ηλεκτροφυσιολόγοι ασχολούνται με τις αρρυθμίες των ενηλίκων, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν παιδοκαρδιολόγοι που εξειδικεύονται στην ηλεκτροφυσιολογία των παιδιών. Στα χέρια των ειδικών ο ΗΦΕ απτελεί μια πάρα πολύ ασφαλή εξέταση.