Παιδιατρική τεχνητή Καρδιακή Αντλία βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης παιδιών σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς.
Μέχρι σήμερα, η κύρια μέθοδος μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας σε βρέφη και παιδιά που ευρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για καρδιακή μεταμόσχευση είναι η εφαρμογή του συστήματος Εξωσωματικής Κυκλοφορίας και Οξυγόνωσης ( Extra Corporeal Membrane Oxygenation – ECMO).
Το σύστημα αυτό, που είναι σχεδιασμένο για υποστήριξη μικρής διάρκειας, έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από την ομάδα του κ. Σαρρή και χρησιμοποιείται με διεθνή ποσοστά επιτυχίας για προσωρινή υποστήριξη της κυκλοφορίας μετά από σύμπλοκες παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όταν κάποια σοβαρή μετεγχειρητική καρδιοναπνευστική δυσλειτουργία απαιτεί μηχανική υποστήριξη. Μάλιστα, παρ’ ότι η διάρκεια αυτού του είδους της υποστήριξης διεθνώς κυμαίνεται περί τις 10 με 20 μέρες, η ομάδα του κ. Σαρρή έχει επιτύχει μέγιστο «ρεκόρ» διάρκειας υποστήριξης 5 μηνών, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας!
Γενικά όμως, το σύστημα ECMO δεν παρέχει τη απαιτούμενη μεγάλη διάρκεια υποστήριξης πολλών μηνών που χρειάζονται τα παιδία που περιμένουν ένα καρδιακό μόσχευμα. Για ενήλικες ασθενείς έχουν κατασκευαστεί μηχανήματα υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας (συσκευές υποβοήθησης της λειτουργίας των κοιλιών της καρδιάς, γνωστές ως ventricular assist devices – VAD’s) που αποδεδειγμένα μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και η χρήση τους έχει εγκριθεί για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (FDA).
Για παιδιατρικούς ασθενείς , όμως, πρακτικά μία μόνο τέτοια συσκευή έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σε διάφορα μεγέθη κατάλληλα για νεογνά, βρέφη, και μικρά παιδιά. Η συσκευή αυτή (Berlin Heart – EXCOR) έχει χρησιμοποιθεί σε παιδιατρικούς ασθενείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με καλά αποτελέσματα, και πρόσφατα δημοσιεύτηκε η πρώτη προοπτική μελέτη της με συμμετοχή πολλών παιδοκαρδιοχειρουργικών κέντρων στις ΗΠΑ: ¨ Fraser C, et al “Prospective trial of a pediatric ventricular assist device” N Engl J Med 2012; 367: 532-541
Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που υποστηρίχτηκαν με αυτή τη συσκευή VAD είχαν καλλίτερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τα παιδιά που υποστηρίχτηκαν με ECMO. Βέβαια, και με τις δύο μεθόδους υπήρχαν συχνές σοβαρές επιπλοκές.
Ας σημειωθεί ότι στήν Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημα οργανωμένη και ανεγνωρισμένη από το κράτος Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς για παιδιατρικούς ασθενείς (νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά), ο κ. Σαρρής, με πλήρη εκπαίδευση και σημαντική εμπειρία και στις παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις Καρδιάς – Πνευμόνων στις ΗΠΑ, έχει την απαραίτητη σχετική με τη χρήση της Berlin Heart εκπαίδευση και τη δυνατότητα εμφύτευσής της, αν κάποιος μικρός ασθενής έχει ανάγκη από παρατεταμένη μηχανική υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας.